Kleinschalige zelfsturende teams die zeggenschap hebben over hun werk. Waarin mensen met passie hun vak uitoefenen, eigen regie hebben, in hun kracht staan en met volle aandacht werken. Er komt een steeds grotere maatschappelijke roep naar deze vorm van werken. Met name in de zorg, maar ook breed maatschappelijk. Een antwoord hierop zijn zelfsturende coöperaties.
Een zelfsturende coöperatie is een platte organisatie zonder directie of management. De leden van de coöperatie zijn zowel eigenaar als werknemer van de organisatie. Samen beslissen ze over de koers. Helpgewoon helpt bij het opzetten, inrichten en begeleiden van zelfsturende coöperaties door heel Nederland.
In totaal zijn er al bijna 20 Helpgewoon coöperaties actief binnen de zorg, het sociaal domein en in de buurtsport. De coöperaties werken samen met gemeenten, scholen en andere partijen. Iedere coöperatie bestaat uit een klein team met bevlogen en betrokken vakmensen. De leden verdelen de administratieve taken en de meeste aandacht gaat uit naar het dagelijks uitvoerende werk.
Er zijn 2 manieren waarop een Helpgewoon coöperatie ontstaat. In beide gevallen wordt Helpgewoon gevraagd voor de ondersteuning bij het opzetten van de coöperatie.
Een gemeente, school of grote organisatie wilt een coöperatie vormen.
Voorbeeld uit de praktijk: Helpgewoon Sport. Helpgewoon Sport is ontstaan in samenwerking met de gemeente Oude IJsselstreek. De gemeente had het idee om professionals uit de sport in een zelfsturende coöperatie onder te brengen. Met als doel om de kwaliteit van dienstverlening te verhogen en kosten te verlagen. En dat is gelukt. Zelfstandige professionals runnen al sinds 2015 met elkaar de coöperatie en zijn volledig zelfstandig.
Een groep vakgenoten besluit samen een coöperatie op te richten.
Voorbeeld uit de praktijk: Helpgewoon Thuiszorg Berkelland. Een groep mensen die huishoudelijke hulp biedt, kwam via de vakbond bij ons terecht. Met het idee dat ze het werk zelfstandig doen, wilden ze kijken hoe ze een nog hogere mate van zelfstandigheid konden krijgen. En dat hebben ze gevonden bij Helpgewoon.
Samen met de coöperaties bepalen we wat er nodig is qua training, coaching en bedrijfsvoering. Daarnaast zijn we de backoffice voor vragen.
Binnen de coöperaties van Helpgewoon werken we op basis van de volgende werkende principes:
Meer informatie over het opzetten van een coöperatie?
Helpgewoon is in 2014 opgericht door Joke van der Schoor en Remmelt Schuuring. Het is een koepel-coöperatie die de lokale coöperaties faciliteert en ondersteunt.
We zagen dat mensen in de schoonmaak onderbetaald werden. Het idee ontstond om mensen platte zelfsturende teams te laten vormen, zonder managementlagen, zodat het geld eerlijk verdeeld kan worden. Dat is een hele switch in een maatschappij waarin we het gewend zijn om een baas te hebben. Door mensen te begeleiden, te coachen en op te leiden, maken we de verandering naar zelfsturende coöperaties mogelijk. Over hun werk hoeven we ze niks te leren. Waar we op begeleiden, coachen en ontzorgen zijn met name staftaken, kwaliteitsmanagement, juridische en financiële zaken.
We geloven dat traditionele hiërarchische organisatievormen niet meer passen in deze tijd. Met Helpgewoon laten we zien dat coöperaties een antwoord zijn op de maatschappelijke roep naar zelfsturing en daarmee zeggenschap op werkinhoud, organisatie en bedrijfsvoering.
We willen mensen de regie over hun eigen leven teruggeven, zowel voor degenen die werken als voor onze cliënten. Werken vanuit intrinsieke motivatie en vertrouwen is onze kern. We willen terug naar de basis waarin het gaat om de essentie van het werk en de kracht van vakmensen wordt versterkt.
Met Helpgewoon willen we bijdragen aan een samenleving waarin:
Bij Helpgewoon zijn we ervan overtuigd dat het delen van een visie de basis is voor een goede samenwerking. Zowel tussen de leden als met onze opdrachtgevers.
Onze visie bestaat uit 6 kernwaarden:
Meer informatie over het werken bij een Helpgewoon coöperatie?